Hasmenés és laktózintolerancia
A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére, a tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.
FONTOS TUDNI
Számos gyógyszer vivőanyagaként laktózt használnak, emelett salátaöntetek, instant levesek, margarinok, löncshúsok, forró csokoládék, instant kávék, krémsajtok, tejszínporok, mesterséges édesítőszerek is tartalmazhatnak tejcukrot.
Laktózintolerancia okai
A tejcukor a tej- és tejtermékekben természetes módon található meg. Ennek lebontásához és megemésztéséhez a vékonybélben található laktáz enzimre van szükség. Amennyiben az adott enzimből nincs elegendő a szervezetében hasmenés és gyomorpanaszok jelentkezhetnek tejtermék fogyasztása után, noha nem mindenki mutatja a tüneteket, aki laktáz hiányban szenved.
A laktázhiány a következő okokra vezethető vissza
- genetika – Olyan génmutáció, mely megakadályozza a laktáz termelést. Az érintett babáknak már születésüktől hasmenésük van. Ez ritka állapot.
- fejlődési – A koraszülött babák eleinte nem termelnek elegendő laktázt, ám idővel ez helyreállhat.
- másodlagos – Bizonyos betegségek, mint a lisztérzékenység, gyulladásos bél szindróma, cisztás fibrózis és a Crohn-betegség, valamint a vékonybél sérülése csökkent laktáz termeléshez vezet.
A tünetek kontrollálása
A tünetek enyhék, középsúlyosak vagy súlyosak lehetnek, attól függően, mennyi laktázt termel a szervezet, és 30 - 120 perccel a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik.
- A laktózintolerancia tüneteit étrendi változtatással lehet kontrollálni. Nem feltétlenül kell a tejtermékekről lemondania, lehet, hogy elegendő ha csak bizonyos termékeket hagy el.
- Vásároljon laktóz mentes tejtermékeket
- Fogyasszon szója-vagy rizstejet
- A tejtermék mellé fogyasszon szilárd ételt is
- Használjon laktáz enzimet, ha tejterméket kíván enni
- Fogyasszon laktóz tartalmú tejtermékeket, mint a joghurt, sajt, túró, fagylalt
- Használjon probiotikumot
Hogyan segít a probiotikum a laktózintolerancián?
A probiotikumok önmagukban olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek kedvezően hatnak a szervezetre, s hiányukban az kevésbé tudja megvédeni magát a fertőzésektől, betegségektől. Egyes probiotikumok béta-galaktozidázt vagy laktázt tartalmaznak, melyek alapvető fontosságúak a tejcukor lebontásához.
Amikor ezek a jótékony baktériumok probiotikus készítmények által a szervezetbe jutnak, a gyomor nyálkahártyájához és a bélfalhoz tapadnak, kiengedik a bennük található laktázt, ami segít a tejcukor emésztésében. Így segít megkönnyíteni a laktózintolarenciában szenvedők tüneteit.
Jó azonban tudni, hogy egyes probiotikum baktériumtörzsek, mivel ellenállnak a savnak és epének, nem eresztik ki a laktáz enzimeiket, és vannak olyan probiotikumok is, melyeknek túl alacsony a béta-galaktozidáz aktivitása.
HOGYAN KÜLÖNÍTHETŐ EL MÁS BETEGSÉGEKTŐL?
Irritábilis bél szindróma. A tejcukor-érzékenységhez hasonló panaszokat okozhat az irritábilis bél szindróma, ezért a két betegség könnyen összetéveszthető, ugyanakkor egy betegnek lehet egyidőben mindkét betegsége. A tej elhagyása az étrendből segíhet a diagnózisban.
Allergia. Gyakran összetévesztik a laktózintoleranciát a tehéntejfehérje (laktalbumin) allergiával. Ez utóbbi, sokkal ritkább kórképnél minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, melyek a következők: kiütések, hasmenés vagy székrekedés valamint véres széklet. Laktózintolerancia esetén a tejbevitel és a panaszok jelentkezése arányos, kis mennyiség esetén nincsenek komoly tünetek.
FORRÁS: WEBBeteg
Az eredeti cikk megtekintése